Komlótermesztés

2014-ben, még az Uradalmi Sörmanufaktúra megszületése előtt vágtunk bele komló telepítésébe családi birtokunkon, az egykori Váli Uradalomban. A kezdetben 36 tőből álló ültetvény telepítését a sör szeretete és az a felismerés motiválta, hogy komlótermesztés Magyarországon 2014-ben nem létezett. Szerettünk volna otthon főzött söreinknek saját komlóinkal lokális jelleget adni. 2015-ben a szűz termést kizárólag ezekre a főzetekre használtuk fel. 2016-ban, az Uradalmi Sörmanufaktúra megalakulásának őszén már kisüzemi méretekben készítettünk szüreti sört. Ennek elkészítésében gerilla sörfőzdénk akkori otthona lett partnerünk. Mi adtuk a komlót, a MONYO Brewing biztosította a technológiát. Így született meg a Hop Harvest, mely stílust teremtve, Magyarország első kisüzemi szüreti söre volt. A komlóskert  mára 100 tőből áll. Ültetvényünket külföldi fajtákra alapoztuk, mint a Magnum, Cascade, Centennial, Chinook. Kezdetek óta célkitűzésünk és vágyunk volt, hogy a régi magyar fajtákat újra felélesszük. A sors úgy hozta, hogy mindez megvalósulhatott. Ültetvényünkön mára megtalálható a Bácskai komló. Nagy ajándéknak éljük meg, hogy egy feledésbe merült és szerencsés módon megmenekült magyar fajta, a Bólyi F-8-as komló is ültetvényünket gazdagítja. A fajtát dr. Cseh Sándor állította elő klónszelekcióval a Bólyi Állami Gazdaságban.
 
De mi az a szüreti sör?
Szüreti sör készítése esetén a leszedett komlótobozokat szárítás nélkül, frissen adjuk hozzá a sörléhez. Erre utal az angol wet hop beer kifejezés, mely szüreti sört jelent. A szüreti sörben a komló keserű, citrusos íz és illatvilága kiegészül valami nagyon egyedi zöldes-füves jelleggel, frissességgel. Friss komlóval való sörfőzés egy évben csak egyszer lehetséges. A végeredmény amolyan szezonális csemege. Kicsit olyan, mint a borban a Beaujolais, avagy újbor. 
 
2016 óta minden év őszén elkészül a Hop Harvest, mely az adott komló évjárat sajátosságait is bemutatja az érdeklődők számára. A Hop Harvesthez kizárólag friss komlót használunk fel, tehát a sör keserítéséhez, a forralás közbeni és végi addíciókhoz is.
 
A szüret mára olyan különleges sörtársadalmi eseménnyé nőtte ki magát, mely kiváló alkalom kapcsolatépítésre, szakmai tapasztalatcserére, nem utolsó sorban sörkóstolásra.
Scroll to Top